In welke periode kun je je inschrijven?

Je kunt je van 2 januari  tot 30 september inschrijven als aspirant-lid bij de bond van volkstuinders.

De periode waarin je je kunt inschrijven bij een tuinpark wisselt per tuinpark maar meestal zijn er buiten het tuinseizoen geen inschrijvingen.
Check voordat je je inschrijft bij de bond van volkstuinders, hoe en wanneer je je kunt inschrijven bij de tuinparken van je keuze.

Inschrijven bij de bond van volkstuinders

Voordat je je kunt aanmelden bij een volkstuinpark en een tuin kunt krijgen, moet je je eerst inschrijven als aspirant-lid van de bond van volkstuinders. Dit kan vanaf de leeftijd van 18 jaar. Je moet in Nederland wonen om je in te kunnen schrijven. Het inschrijfformulier staat vanaf 2 januari 2024 onderaan deze pagina.

Na invullen van het inschrijfformulier en betalen van de verschuldigde contributie ontvang je eerst een bericht van ontvangst. Binnen enkele werkdagen ontvang je de bevestiging van inschrijving met daarin het lidmaatschapsnummer van de bond van volkstuinders. Met deze bevestiging van inschrijving kun je je aanmelden bij de tuinparken van je keuze. Na inschrijving bij de bond van volkstuinders ontvang je ieder jaar in januari een factuur voor de jaarlijkse contributie. De factuur wordt per e-mail verstuurd.

Als aspirant-lid ontvang je ons verenigingsblad De Vroegop en het tijdschrift De Tuinliefhebber van de landelijke volkstuinorganisatie AVVN.

Woonplaats

Let bij inschrijving op het volgende: Voor iedereen die zich (na 12 juni 2021) inschrijft bij de bond van volkstuinders geldt dat zij bij toewijzing van een tuin moeten wonen in de gemeente Amsterdam, Landsmeer, Almere, Ouder-Amstel of Diemen of in Badhoevedorp postcode 1171. Je kunt je dus wel inschrijven als je buiten deze gebieden woont maar dat heeft alleen zin wanneer je ook van plan bent om later naar Amsterdam of de andere genoemde gemeenten te verhuizen. Woon je bij inschrijving in deze gemeenten en verhuis ergens anders naar toe, dan kom je op dat moment niet meer in aanmerking voor toewijzing van een tuin.

Voor aspiranten-leden die zich voor 12 juni 2021 hebben ingeschreven bij de bond, is het bovenstaande niet van toepassing. 

Inschrijven bij één of meer aangesloten volkstuinparken

Met het bewijs van inschrijving van de bond van volkstuinders, kun je je vervolgens aanmelden bij één of meer bij de bond aangesloten tuinparken. Je betaalt daarvoor bij de meeste tuinparken eenmalige inschrijfkosten. Je moet je bij elk tuinpark afzonderlijk aanmelden. Ieder tuinpark heeft daarbij zijn eigen werkwijze welke je kunt terugvinden op hun website.

Hou er rekening mee dat de meeste volkstuinparken een wachtlijst hebben; de lengte van deze wachtlijst wisselt echter per tuinpark. Je plaats op de wachtlijst van een tuinpark wordt bepaald door de datum van inschrijving bij het tuinpark; niet door de datum van inschrijving bij de bond. 

Na toewijzing vervalt de inschrijving op andere tuinparken

Na toewijzing van een tuin word je lid-tuinder van de afdeling (=tuinpark) van de bond van volkstuinders. Eventuele inschrijvingen op de wachtlijst bij andere (bonds)tuinparken komen hiermee te vervallen. Een nieuwe tuinder kan na twee jaar wel een verzoek doen aan een ander tuinpark om zich daar (weer) in te schrijven.