Wat is er zoal te doen?

De tuinparken zijn in het seizoen ook voor niet-tuinders toegankelijk, je kunt er wandelen maar ook meedoen aan activiteiten als cursussen, rondleidingen, kinderactiviteiten, planten-en stekken ruilmarkt, Open Tuinen dagen etc. Zulke activiteiten vind je terug in de agenda’s op de websites van de tuinparken. Veel activiteiten van de volkstuinparken worden bovendien geplaats op de website van Buurtgroen020 https://buurtgroen020.nl/

Verder worden er veel activiteiten voor bewoners van Amsterdam en omstreken georganiseerd. Bijvoorbeeld:

Wandelen

Dwaalspoor Stout Konijn – Tuinpark De Bongerd

Dwaalspoor Stout Konijn is een feestelijke dwaal-en speurtocht voor kinderen en alle andere mensen jong van geest. Help mee om een takkentent voor Stout Konijn te maken, struin tussen de bomen en vind de lievelings-verstopplekjes van Stout Konijn.
Stout Konijn Dwaalspoor is open wanneer het tuinpark ook open is; in de zomer de hele dag. Leuk om te doen als verjaardagspartijtje. Vies worden moet, dus zorg voor lekkere kleren en schoenen.  
Download gratis een dwaalkaart van De Bongerd op www.stoutkonijn.nl en start met alle dwaalopdrachten. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden.

Tuintrail Oost - Tuinpark Nieuwe Levenskracht

Tuinpark Nieuwe Levenskracht organiseert de “TuinTrail Oost “, een groene verbinding tussen alle parken en tuinen in de Watergraafsmeer.

Hoe ziet de wandeling er uit?

De Trail neemt je mee langs de mooiste – bekende én onbekende – parken en tuinen van Amsterdam-Oost. Ontdek bijzondere bomen, vlindertuinen en vleermuizenkasten. En leer alles over solitaire bijen, permacultuur en stadsecologie.
Niets missen onderweg?
Koop voor 2 euro een routekaart bij uw eigen tuinvereniging of park. Of ga gratis naar www.tuintrail.amsterdam voor de GPS-routes met omschrijvingen, tekeningen en audiofragmenten. (er zijn nog meer audiofragmenten in de maak voor de 2e route.)
Oortjes in, goede wandelschoenen aan en gaan!

De Groene Ontdekkingstocht is maar liefst 26 kilometer lang! Ook heel goed in etappes te wandelen.

Kies uit:

  • route 1: van station Sciencepark naar station Amstel (16 km, ca. 3,5 – 5 uur) Deze route kan natuurlijk ook in 2 delen gelopen worden
  • route 2: van station Amstel naar station Sciencepark (9,5 km, ca. 2,5 – 3,5 uur)

Check voor vertrek de openingstijden van de parken & tuinen

De projectleider geeft een paar voorbeelden van de unieke natuur en parels in elke tuin
In tuinpark Amstelglorie werkt vrijwilliger Jon. Hij bouwt bijenhotels voor wilde, solitaire bijen en werkt o.a. samen met Naturalis in Leiden. Er worden maar liefst 80 verschillende soorten solitaire bijen gespot. Het is indrukwekkend om te zien hoe hij het aanpakt in het park.
Onze eigen “buren” van NLK, de vrijwilligersorganisatie “Natuur je beste buur” levert ook geweldig werk. Zij onderhoudt samen met de gemeente de groenstroken rondom de sportvelden Middenmeer en Voorland. Je ziet dat zij naast veel nestkastjes voor vogels ook vleermuiskasten heeft opgehangen en dat er een vlinderidylle en ijsvogelwand is aangelegd. Ik had er geen notie van, en ik woon echt al meer dan 10 jaar in de Watergraafsmeer. Het was een ware ontdekking!
Of wat te denken van de prachtige bloementuin Darwin, een stukje cultureel kleurrijk erfgoed om de hoek, die in de mooie zomer maanden hele leuke activiteiten voor de buurt en voor de kinderen organiseert? Ook dat wist ik echt niet. Ik woon inmiddels al veertig jaar in stadsdeel Oost, maar ik kwam er achter dat ik vrij weinig wist over alle lokale groene initiatieven en dacht ik ben vast niet de enige die dit niet weet. Hoe leuk zou het zijn als deze parken via een wandeling aan elkaar gekoppeld worden? En dat iedereen kan genieten van al het moois in onze eigen buurt?

Dit is een nieuwe wandeling, sinds juni 2021, gerealiseerd in opdracht van Nieuwe Levenskracht door projectleider Hendrikje Veerman.

tuintrailoost 

Wandelen over 5 tuinparken in de zuidwest rand van Amsterdam

Vijf tuinparken in de zuidwest rand van Amsterdam nodigen je uit: kom wandelen en genieten van de bijzondere natuur tussen de Nieuwe Meer en de Sloterweg. De speciale gids "Volkstuinen te Voet" bevat wandelingen over de volkstuinparken Ons Buiten, VAT, Eigen Hof, Lissabon, Oud Bijenpark en het Siegerpark.
Een verbindende wandelroute voert je via de Noordelijke Oeverlanden, de Ringvaart en de Sloterweg, langs de verschillende parken. Je kunt zo zelf de lengte en duur van je route samenstellen.

De wandelgids vind je hier.

wandeling-5-tuinparken-zuid-west 

Open Monumentendag - Tuinpark Sloterdijkermeer

Elk jaar in het tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag in het gehele land duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. 
Het verhaal van tuinpark Sloterdijkermeer begint ruim 85 jaar geleden toen een weiland bij het dorp Sloterdijk door tuinders werd ontgonnen voor een nieuwe volkstuin; er werden sloten gegraven en tuinpercelen gemaakt. Later verschenen de tuinhuisjes. Op tuinpark Sloterdijkermeer staan nog een aantal huisje uit die allereerste periode – deze zijn tijdens de Monumentendagen te bezichtigingen.

open-monumentendag-1 

Deelnemende tuin met stenen huisje Open Monumentendag
 

Kunstroute - Tuinpark Amstelglorie

Tuin en Kunst
Tuinpark Amstelglorie organiseert elk jaar in het eerste weekend van juni een Kunstroute. Enthousiaste tuinier-kunstenaars (prof en liefhebbers) laten hun kunstwerken zien in hun eigen tuin(huis). De wandeling over het park leidt langs beeldhouwers, keramiek, fotografie, schilders, handwerkers en veel meer. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten, want op verschillende plekken zijn hapjes en drankjes te verkrijgen. Iedereen die van tuinen, wandelen en kunst houdt, is hartelijk welkom om een kijkje te komen nemen. 
Bij de ingang vind je een de gratis gele flyer met plattegrond en informatie over activiteiten, deelnemers en hun huisnummers Via de gele pijlen wandel je langs bijzondere plekjes zoals de kweektuinen, Wolkershuisje en Hemkerhof naar de deelnemende tuinen, die je herkent aan de gele vlaggen.
Voor meer informatie zie de website van tuinpark Amstelglorie.

Op het park op komt u langs de paden de fraaie beelden tegen van de permanente Beeldencollectie op Amstelglorie, die door schenking of in bruikleen zijn verkregen. Deze collectie zal zich in de loop der tijd nog verder uitbreiden. De beeldenroute op Amstelglorie is het hele jaar te bezoeken.

kunstroute-amstelglorie 

Doorgaand fiets- en wandelpad - Tuinpark Klein Dantzig

Tuinpark Klein Dantzig ligt tegen park Frankendael en schooltuin de Vink aan. Bij de renovatie van park Frankendael heeft de gemeente aangedrongen op een doorgaand fietspad door Klein Dantzig, om de toegankelijkheid van park Frankendael te vergroten. Er zijn daarvoor vijf tuinen verplaatst en de gemeente heeft twee bruggen aangelegd. Het pad heet de Lindenlaan.

Om de veiligheid op het tuinpark te waarborgen, heeft de gemeente drie mooie hekken ontworpen die stuk voor stuk een kunstwerk zijn.
De gemeente zorgt voor het openen en sluiten van de hekken. In de winter zijn de hekken open van 9-18.00 en in de zomer van 9 - 22.00.
Het doorgaande fiets- en wandelpad wordt goed gebruikt, door wandelaars vooral, en ook door fietsers en canta’s. De tuinders hebben zo niet veel last van het doorgaande pad.

doorgaande-route-klein-dantzig-1  doorgaande-route-klein-dantzig-2 

Ecolint - Tuinpark Klein Dantzig

Er loopt een Ecolint langs Klein Dantzig. Het Ecolint bestaat uit de verbinding van natuurvriendelijke oevers in Buitenveldert en Watergraafsmeer. Wezels, watervogels, vissen, amfibieën en ringslangen kunnen zich op deze manier verplaatsen tussen de verschillende groengebieden in en om de stad. 
Het Ecolint is aangelegd in de jaren 90 en sluit aan bij het Natuurnetwerk Nederland. De fiets- (en wandel)route van het Ecolint loopt langs Klein Dantzig via de Nobelweg. Het is mogelijk om de wandelroute van het Ecolint (als onderdeel van de Tuintrail) door Klein Dantzig te laten lopen.

tuintrail-klein-dantzig 

Wandelpad - Tuinpark Klein Dantzig

Tuinpark Klein Dantzig is het hele jaar door open voor mensen van buiten: wandelaars, lunchende kantoormensen uit de buurt, lezers, sporters, zonaanbidders, toeristen. Voor corona kon iedereen ook in de kleine paadjes komen en alle tuinen bewonderen. Tijdens corona zijn de hoofdpaden langs de sloot met knotwilgen toegankelijk. Dit pad kunnen mensen als onderdeel van een rondje door park Frankendael lopen.
Voor veel mensen is het een standaard wandeling, in de winter en in de zomer. Een schatting is dat in de winterperiode (1 okt -1 mei) toch zeker 100 mensen van buiten per dag ons park bezoeken, en in de zomerperiode een veelvoud daarvan. 
In de winterperiode in het tuinpark open van 9.00 tot 18.00, in de zomerperiode van 9.00 tot 22.00.

Op het park is ook een speciale winterbomenwandeling. (Dit voorjaar volgt een voorjaars-bomenwandeling) 

wandelen-klein-dantzig-1  wandelen-klein-dantzig-2 

Wandeltuin - Tuinpark Ons Buiten

Midden in tuinpark Ons Buiten ligt een ‘wandeltuin’. Dit is een parkje in het park, waar banken staan. In de wandeltuin bevinden zich: een vlinderborder, een vogelsnoephoek, een groot insectenhotel, een paddenpoel en twee kleine vijvers. De wandeltuin wordt omzoomd door monumentale bomen, alle voorzien van naambordjes. 
Je kunt er ook een speciale wandeling maken langs alle monumentale bomen van het tuinpark (zie de flyer).
De kantine met terras van Ons Buiten is in het tuinseizoen iedere zaterdag en ook zondagmiddag geopend. In de drie zomermaanden is de kantine op doordeweekse avonden ook ’s avonds open.
Als je een langere wandeling wilt maken: zie Wandelroute Nieuw West. 
Op de tweede zondag in juni kun je een wandeling combineren met een bezoek aan de Open Dag, met onder andere een markt waarop tuinders door hen zelf gemaakte (kunst)voorwerpen verkopen.

3 x wandelen op het tuinpark – Tuinpark Dijkzicht

Een natuurpark, veel te genieten en te beleven
Tuinpark Dijkzicht is een van de vier tuinparken in de Duivendrechtse polder. Ons park is 10 hectare groot en er liggen 204 tuinen van ongeveer 280m2. Ruim de helft van ons park bestaat uit sloten en singels met natuurlijke oevers, paden, een insectenparadijs, paddenpoel, theetuin, rosarium, boomgaarden, eetbare tuinen en nog meer thematuinen die inmiddels met een ecolint aan elkaar verbonden zijn. Kenmerkend voor ons park zijn de vele hoge bomen.

Van 1 april tot 1 oktober staan de hekken open. Kom eens langs voor een wandeling; gebruik de routes natuurwandeling,  bomenwandeling, beeldenwandeling, of dwaal gewoon langs de paden.
Op diverse plekken staan banken en picknicktafels, ideaal voor wandelaars en medewerkers uit bedrijven uit de buurt die een rondje in de natuur willen lopen en hun lunch op een mooie plek willen nuttigen. 
In 2014 hebben we het Europees diploma voor Ecologisch Tuinieren uitgereikt gekregen. In 2017 zijn we uitgeroepen tot het meest natuurvriendelijke tuinpark van Nederland én tot het mooiste tuinpark van Amsterdam. Mensen uit Amsterdam en omstreken willen we graag van onze rustige, groene oase laten genieten. Wees welkom! 
Meer weten? Kijk op onze website.

Daar lees je ook meer over wat er bij ons nog meer te beleven is, zoals: educatieve activiteiten voor scholieren en tuinders, rondleidingen en koffie-ochtenden, meewerken in het groen tijdens de vrijwilligersdagen. Op het veld bij het clubhuis kan gespeeld, gevoetbald en gevolleyd worden. Naast het clubhuis liggen 3 jeu de boulesbanen, in het clubhuis kan geschilderd, gebreid en gekaart worden. In de zomermaanden wordt er regelmatig Oosterse ochtendgymnastiek gegeven. 

wandelen-dijkzicht1  wandelen-dijkzicht2 

Wandelen met brugklassers en kleuters - Tuinpark Zonnehoek

Als goede buur organiseert Zonnehoek voor de leerlingen van het naastgelegen gymnasium elk jaar een hartelijke ontvangst, door middel van een Introductiewandeling. 
In samenwerking met de schoolleiding en docenten geven wij in juni een rondleiding zodat de leerlingen weten wat het voor hen interessant maakt om zelf nog eens langs te komen. 
De nadruk ligt op ‘zintuiglijke’ ervaring, want dat vinden de leerlingen het leukst.
Het tuinpark heeft dat gekoppeld aan enkele thema’s die ook in de lessen behandeld worden. Bij elk thema komt een ‘deskundige tuinder’ te staan, die graag dat specifieke onderdeel uitlegt. Elk groepje leerlingen krijg een tuinrondleider mee, en de eigen leerkracht uiteraard loopt ook mee.
Thema’s van de wandeling:

  • Wat is een volkstuinenpark, wie zijn dat, wat zijn de regels van een park.
  • Composthoop: wat is het, hoe maak je het. Wat is Natuurlijk Tuinieren?
  • Bijenkasten: het belang van insecten, hoe hou je ze te vriend, wat doet een imker.
  • Moestuin: het principe van ecologisch tuinieren, belang van de seizoenen, wisselteelt.
  • Tafel met ‘proefhoek’: diverse soorten honing en kruidenplanten proeven

WANDELING VOOR PEUTERS EN KLEUTERS
Er is ook een wandeling voor klassen of groepen met jonge kinderen. Met de plattegrond in de hand, waarop nummers staan vermeld, kan met volwassen begeleiding een wandeling over Zonnehoek worden gemaakt. 

wandelen-zonnehoek1  wandelen-zonnehoek2 

Wandelroute Nieuw West

Deze Volkstuinenroute is een wandelroute over de tuinparken Osdorp, De Eendracht en Tigeno en over De Tuinen van West (1). De wandeling is bedoeld voor bezoekers en andere belangstellenden, alsmede de leden van de volkstuinparken zelf. 
De route loopt langs allerlei mooie en natuurlijke plekjes van de volkstuinparken en sluit aan op andere wandelpaden in De Tuinen van West. 
Bij de ingang van ieder volkstuinpark staat een bord met een afbeelding van de wandelroute. De route is met paaltjes gemarkeerd.
Bij de ontwikkeling van De Tuinen van West is deze wandelroute aangelegd als een samenwerkingsproject van de tuinparken Osdorp - De Eendracht - Tigeno, de Bond van Volkstuinders en de gemeente Amsterdam. 
De officiële opening was op 11 mei 2013.

Meer informatie op de website van De Tuinen van West.

wandelroute-nieuw-west 

Volkstuinwandelroute Boven Y

Begin 2004 is, op initiatief van een aantal volkstuinders, het idee geboren om een wandelroute uit te zetten over zes volkstuinparken in Amsterdam Noord. Het is hun antwoord op de steeds weer dreigende opheffing en verplaatsing van Volkstuinparken. Ze willen iedereen uitnodigen om mee te genieten van de prachtige natuur en de vruchten van noeste arbeid op de verenigingsterreinen. En laten kijken naar hun paradijsjes, die wat betreft stijl en ontwerp, net zo divers zijn als zijzelf. De wandelroute toont wat tuinparken toevoegen aan natuurbeheer en natuurbevordering. De tuinparken zullen alert moeten blijven en zich steeds bewust moeten zijn dat de grond waar ze op zitten kostbaar en gewenst is. Tegelijkertijd laten ze zien dat veel Amsterdammers, tuinders en geinteresseerden hier kunnen genieten van een wandeling in de natuur!

De beleving van de wandelroute
Met deze cirkelvormige wandelroute worden de volkstuinparken Kweeklust, Tuinwijck, De Molen, Buikslotermeer, Wijkergouw en Rust en Vreugd opengesteld voor wandelaars. Zij kunnen aan de hand van bewegwijzering en wandelkaarten per complex, kennis maken met de volkstuinparken.
Feitelijk bestaat de wandelroute uit 6 kleine wandelingen. Er kan gestart worden op elk willekeurig volkstuinpark. Wie de wandelingen achter elkaar doorloopt komt weer bij het beginpunt uit.

Elk volkstuinpark heeft zijn eigen thema of invalshoek.Tuinwijck verhaalt over vlinders en oerbomen. Rust en Vreugd laat je stil staan bij natuurlijk tuinieren en het veelzijdige dierenleven op een tuinpark. Buikslotermeer is pas halverwege 2004 op deze plek begonnen en toont de pioniersgeest van tuinders en de stadsrandfunctie tussen de bebouwing, de ringweg en Waterland. Zoals al deze parken laten ook Kweeklust en De Molen zien dat een tuinpark na de zoveelste verhuizing toch weer wortelt op een nieuwe locatie. Op Wijkergouw is, zoals op vele tuinen, de veranderende tijdgeest zichtbaar. Speciale natuurvriendelijke, inheemse en recycleprojecten staan daar zij aan zij met traditionelere opvattingen over de inrichting van borders en tuinen. In de  tuinparken zullen speciaal daarvoor ontworpen informatieborden geplaatst. Het boekje ‘Volkstuinroute Boven Y´ vertelt, naast uitgebreide verhalen over de parken zelf, over het unieke landschap en de dorpen van Waterland, waarvan de parken een natuurlijk onderdeel zijn. Met fotomateriaal en anekdotes laat deze uitgave je de wandeling al in de huiskamer beleven.

Interessant voor iedereen
Deze wandeling is voor vele mensen interessant. Voor tuinders zelf, die zo de verschillen en mogelijkheden in andere volkstuinparken kunnen zien en als inspiratiebron mee naar ‘huis´ kunnen nemen. Voor omwonenden die weleens willen weten wat er allemaal bij die volkstuinders te beleven valt. Voor scholieren die tijdens natuurprojecten een bezoek brengen aan de tuinparken. En voor alle mensen die belangstelling hebben voor wandelen, volkstuinparken en de natuur in Waterland.

Partners in realisatie
Naast de inzet van vele vrijwilligers, meestal tuinders van de volkstuinparken, heeft de financiële ondersteuning doorStadsdeel Amsterdam-Noord, Dienst Milieu en Bouwtoezicht Gemeente Amsterdam, Milieufederatie Noord-Holland en de Bond van Volkstuinders deze wandelroute mogelijk gemaakt.

Informatie
Zie de websites van de tuinparken; Kweeklust, Tuinwijck, De Molen, Buikslotermeer, Wijkergouw en Rust en Vreugd

Medegebruik tuinen

Buurtinitiatief WURM - Tuinpark Sloterdijkermeer

In maart 2021 heeft het buurtinitiatief WURM de oude Boerderij op tuinpark Sloterdijkermeer betrokken. Dit perceel en het gebouwtje daarop zal in de komende tijd door hen worden opgeknapt. Dat zal resulteren in een duurzaam gebouw van hergebruikte materialen, met groene energie, zuinig in energiegebruik, waterkringloop, in samenhang met de tuin en omgeving, functioneel en als inspiratiebron.
En een tuin volgens de principes van de permacultuur: een kruidentuin, productie van zaden, composthoop, wormenhotel en een rustgevende omgeving. De zadenbank voor uitwisseling van zaden. Daarnaast is er volop aandacht voor oogst, organisch afval, compost en zelfgemaakte producten. Er komt ook een bibliotheek voor het uitwisselen van kennis, recepten, tuin- en composteertips.
Verder komt er nog een multifunctionele ruimte, waar workshops, lezingen, vergaderingen en activiteiten kunnen plaatsvinden.
Zo wordt dit een ontmoetingsplek waar mensen met elkaar kunnen verbinden en uitwisselen, maar wat ook bijvoorbeeld als startpunt kan fungeren voor gezamenlijke wandelingen.

wurm

Artist impression uit het plan van WURM 

Logeerhuisje - Tuinpark Amstelglorie

Sinds 1988 beschikt Amstelglorie over een logeerhuisje. Het logeerhuisje wordt van mei tot en met september voor één of twee weken verhuurd aan mensen met een lichamelijke of financiële beperking en aan senioren. Ook ver weg wonende ouders van tuinders maken graag gebruik van het logeerhuisje. Mensen met een handicap die gebruik willen maken van het logeerhuis, moeten wel zelfverzorgend zijn.  

Het logeerhuisje biedt plaats aan maximaal drie personen en bestaat uit een woonkamer met keukentje, een aangepaste badkamer (douche en toilet), twee slaapkamertjes en een aangebouwd schuurtje (met accu-oplaadpunt voor rolstoelen en e-bikes). Een mooie en riante tuin maakt het geheel geschikt voor een heerlijke vakantie aan de rand van Amsterdam. 

Vrijwillige inzet houdt de huurprijs laag. Het logeerhuis wordt door zijn gasten zeer gewaardeerd, getuige de gastenboeken vol enthousiaste verhalen en vaak ontroerende dankbetuigingen. Het logeerhuis wordt beheerd en onderhouden door een enthousiast team van Amstelglorie tuinders. 
Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website van Amstelglorie.

huisje-amstelglorie-1  huisje-amstelglorie-2 

Volkstuin voor ouderen - Tuinpark De Bongerd

Op volkstuincomplex De Bongerd is de ouderenzorgorganisatie Amstelring al sinds 2001 actief. Zij beheert twee samengevoegde tuinen van samen zo’n 700 vierkante meter. Deze tuin worden bezocht door cliënten van de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg cliënten, en bezoekers van de dagbesteding en het Odensehuis, een initiatief voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. In het seizoen kunnen zij hier terecht. Cliënten kunnen de tuin ook bezoeken met familie of vrienden. Mantelzorgers kunnen ervaringen delen onder het tuinieren en onder begeleiding samen met de jong dementerenden wat zwaarder werk uitvoeren. Het rondwandelen op het complex wordt als zeer positief ervaren, dat levert ook allerlei spontane ontmoetingen op met andere tuinders.
De tuin is ook toegankelijk voor collega’s van Amstelring, zo organiseren teams van Amstelring regelmatig hei sessies op de tuin. Ook worden door specialisten ouderengeneeskunde en geestelijk verzorgers in de tuin themabijeenkomsten gehouden. 
De basis van de tuin is reminiscentie, gericht op het ophalen van herinneringen: herkenbare bloemen, fruitbomen, kruiden en vergeten groenten. De tuin is aangevuld met een rijk boeket van kleurrijke, insect minnende planten. 

Meer lezen op de website van Amstelring.

de-bongerd-volkstuin-voor-ouderen1 

Osirahuisje - Tuinpark Lissabon

De Osira groep heeft twee volkstuinen op parken van de Bond van Volkstuinders. Naast die op Lissabon is er ook een op De Bongerd.
Osira koepelt een aantal verzorgingshuizen in Amsterdam en de bewoners en cliënten daarvan zijn voor dagrecreatie welkom in de huisjes. "Beide tuinen hebben een groot tuinhuis met keukenblok, stromend water en invalidentoilet. Zowel de tuin als het tuinhuisje zijn volledig rolstoeltoegankelijk. Er is ruimschoots plaats om te tuinieren, klussen of bloemschikken. Mensen met 'groene vingers' kunnen zich er prima vermaken. Maar de tuin is ook heel geschikt voor de broodnodige ontspanning, om in de zon te zitten, voor een picknick of barbecue. Voor bewoners die slecht ter been zijn, is er een rolstoel beschikbaar.

Zij, die op bezoek zijn geweest, kunnen over hun evaringen vertellen in het dageboek, waarin wij o.a. lezen:
- We zitten met zijn allen onder de parasol. Het is zomers warm en we genieten. Van de prachtige tuin en het heerlijk buiten zijn." 
- "De tuin ligt er fantastisch bij, hoop hier veel van te kunnen genieten. Prima werk hoor, tuinvrijwilligers." 
"Wat is het hier gezellig en mooi. De stoelen buiten gezet en heerlijk koffie gedronken. We hebben de tijd tot drie uur dus ook even een wandelingetje gemaakt over het terrein de Lissabon"

De tuin van Osira wordt wekelijks door vrijwilligers bijgehouden. Er zijn twee ploegen. Penny, Mien, Sylvia en Roelie vormen een damesploeg. Jaap en Jaap richten zich meer op het zwaardere tuinwerk en onderhoud aan het huisje. Ze vertellen dat de drie platanen in het bloemenperkje zo geplant zijn dat ze aan elkaar kunnen groeien tot een natuurlijke parasol. Het is leuk om de tuin te onderhouden en het Volkstuinpark is een mooie omgeving. Je bent echt buiten. In de beginfase, drie jaar geleden, werkten er tien vrijwilligers in drie ploegen. De aanleg van de tuin was veel werk. Maar inmiddels ziet de tuin er prachtig uit.

Het Jubileum logeerhuisje - Tuinpark Ons Buiten

In 1982 kreeg Ons Buiten van de tuinders een logeerhuisje als jubileumgeschenk bij het 60-jarige bestaan. In 2004 is een nieuw huisje geplaatst met een vegetatiedak en de tuin is natuurvriendelijk ingericht.

In het jubileumhuisje kunnen oud-tuinders en familieleden en vrienden van tuinders een week logeren in het tuinseizoen, dat loopt van de eerste week van april tot en met de laatste week van september. De kosten hiervoor zijn 100 euro per week. Aanvankelijk was het jubileumhuisje speciaal bedoeld voor oud-tuinders, die na hun vertrek van het tuinpark nog een week willen genieten van Ons Buiten en dan ook oude bekenden kunnen ontmoeten. Vooral omdat ouderen langer fit blijven, liepen de aanvragen wat terug, waardoor tuinders ook familieleden of vrienden konden opgeven voor een logeerweek in het jubileumhuisje. Oud-tuinders en mensen op leeftijd gaan evenwel altijd voor als de planning wordt gemaakt.

Met ingang van seizoen 2021 kunnen mensen die door wat voor een oorzaak dan ook in zwaar weer verkeren, een week gratis in het jubileumhuisje logeren. Ons Buiten organiseert dit in samenwerking met SEZO.
Het jubileumhuisje is in principe een seniorenhuisje voor maximaal twee gasten die vijftigplussers zijn. Eventueel kan een een-oudergezin met twee kinderen er logeren. Het huisje is geschikt voor mindervaliden en is ingericht met elektra, cv en tv; ook is er een aangepaste doucheruimte. In 2018 kregen het jubileumhuisje en de tuin een grote opknapbeurt, waarbij onder andere het meubilair werd vernieuwd en het interieur opnieuw werd geschilderd.

Twee tuinders zorgen voor de reserveringen; zij maken het huisje wekelijks schoon en ontvangen de nieuwe gasten. Een derde tuinder onderhoudt op de wisseldag de tuin. Alle drie doen zij dit als vrijwilligers.

Samen met de buurt

Ruimte voor duurzaam moestuinieren - Tuinpark Sloterdijkermeer

De doelstelling van onze vereniging en natuurlijk ook van tuinpark Sloterdijkermeer is het stimuleren van duurzaam tuinieren in de breedste zin van het woord. Dat betekent dat we naast de bekende volkstuintjes ook ruimte bieden voor andere gemeenschappelijke manieren van tuinieren. De Soeptuin (zie item hieronder) is daar een voorbeeld van maar ook het ter beschikking stellen van tuinpercelen aan meerdere moestuinders.
Naast hun eigen postzegeltuintje van een paar vierkante meter, hebben zij ook ruimte hebben voor een gemeenschappelijke kruidentuin, composthoop en kweekkas.

sloterdijkermeer-moestuintjes-1  sloterdijkermeer-moestuintjes-2  sloterdijkermeer-moestuintjes-3 

Soeptuin - Tuinpark Sloterdijkermeer

De Soeptuin is ooit begonnen op een braakliggend stukje grond achter het Brediusbad. Toen zij daar weg moesten vanwege nieuwbouw vonden ze in 2019 een plek op tuinpark Sloterdijkermeer. De Soeptuin is een gemeenschappelijke moestuin gerund door vrijwilligers. Ze tuinieren op zo'n natuurlijk mogelijke wijze, zonder kunstmest en met natuurlijke gewasbeschermers. De oogst is bestemd voor sociale eet-projecten in de Westerparkbuurt en omstreken.
Daarbij hebben zij de volgende doelstellingen: 

  • Een groene, laagdrempelige ontmoetingsplek voor buurtgenoten te zijn
  • Vrijwilligers op ontspannen wijze, en in groepsverband, samen te laten werken aan het kweken van groenten en fruit voor de buurt
  • Een mooie plek om te leren moestuinieren
  • Iedereen te laten zien waar onze groenten en fruit vandaan komen

Bekijk de soeptuin eens als je gaat wandelen op Sloterdijkermeer, zij zoeken nog vrijwilligers!

soeptuin-westerpark 

Buitenschoolse opvang - Tuinpark Sloterdijkermeer

Een aantal keren per week biedt tuinpark Sloterdijkermeer ruimte aan tientallen kinderen die via BSO Natuurfontein op ons park lekker buiten kunnen spelen, gebruik kunnen maken van ons sanitair en, alleen bij heel slecht weer, ook even kunnen schuilen.

Open Tuinendag - Tuinpark Sloterdijkermeer

Iedere jaar doet o.a. tuinpark Sloterdijkermeer mee met de jaarlijkse Open Tuinendag. Door heel Amsterdam kunnen belangstellenden tuinen bezichtigen van instellingen en van particulieren, zoals de grachtentuin van Museum van Loon en Huis Marseille. Op ons park zijn ongeveer 20 tuinen en tuinhuisjes te bezichtigen via een uitgestippelde route of gewoon kriskras.

Lichtjesavond - Tuinpark Buikslotermeer

Het is traditie op tuinpark Buikslotermeer om op de laatste zaterdagavond van de zomerschoolvakantie een lichtjesavond te organiseren.
De bedoeling is dat tuinders hun tuin en het pad ernaar toe versieren met lampionnetjes, kaarsjes en lampjes. Vanaf ongeveer 21.00 uur, als het donker begint te worden, kunnen tuinders en buurtgenoten de verlichte tuinen komen bewonderen.
Het is ieder jaar weer een klein wonder hoe mooi en sprookjesachtig het tuinpark dan is. 
Voor meer informatie zie website tuinpark Buikslotermeer.

lichtjesavond-4  lichtjesavond-3  lichtjesavond-2  lichtjesavond-1 

Oogstmarkt - Tuinpark Buikslotermeer

2 x keer per jaar wordt er vanuit Tuinpark Buikslotermeer een oogstmarkt georganiseerd.
Alle tuinders kunnen bij een kraampje niet alleen de  oogst van dat jaar maar ook zelfgemaakte producten verkopen. Dit kan zeer uitlopend zijn: van zelfgemaakte kapstokken tot hele mooie schilderijen. 
Er wordt voor deze markten uitgebreid in de buurt geflyerd en meer informatie is altijd op de website te vinden.

Of bovenstaande activiteiten doorgang kunnen vinden is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona. Raadpleeg dus altijd het activiteitenrooster op de website voor actuele informatie.

markt-buikslotermeer  markt-buikslotermeer-2 

Wereldkeuken op zaterdag - Tuinpark Buikslotermeer

Met alle nationaliteiten op Tuinpark Buikslotermeer is het heel makkelijk om elke zaterdag een lunch voor te bereiden die uit alle windstreken van de wereld kan komen. Ook niet-tuinders zijn hierbij van harte welkom.

Van stamppot tot couscous met ook altijd vegetarische varianten en een zelfgebakken taart passend bij het seizoen, waarvan het recept altijd in de tuinkrant wordt vermeld. Natuurlijk wordt ook rekening gehouden met tuinders en bezoekers die halal eten. We bakken de patat zelfs in een aparte frituur waarin nooit vlees wordt bereid!
De kantinemedewerkers bereiden elke zaterdag deze warme lunch voor tuinders en bezoekers. Iedereen is welkom en kan vanaf 12.15 uur aanschuiven. We gaan door tot het eten op is en/of de laatste bezoeker is vertrokken.
Kosten ongeveer € 3,50 per maaltijd.

wereldkeuken-buikslotermeer-1  wereldkeuken-buikslotermeer-2 

Gratis plantjes voor voorbijgangers - Tuinpark Klein Dantzig

Op tuinpark Klein Dantzig zetten de tuinders regelmatig voor hun tuin een tafel met stekjes neer, voor de voorbijgangers om mee te nemen. Dit wordt zeer gewaardeerd en de planten vinden meestal snel een nieuw onderkomen, ergens anders in de buurt. Neem dus een tasje mee als je komt wandelen.

gratis-planten-klein-dantzig 

Knutselclub voor kinderen - Tuinpark Buikslotermeer

Tuinpark Buikslotermeer organiseert iedere zondagmiddag van 13.00 – 16.30 uur gratis knutselclub voor kinderen van tuinders en kinderen uit de buurt.
Op het terras bij de kantine staat een lange tafel met allerlei knutselspullen (verf, klei, natuurlijke materialen, papier, etc. etc.).
Elk kind (zowel tuinder als buurtkind) is van harte welkom.
Het leuke is dat ook de moeders en oma's dit een leuk verzetje op de zondagmiddag vinden: ook deze groep knutselt naar hartenlust mee.
We laten ons inspireren door de materialen, door de natuur of een thema wat bij het tuinpark hoort.

knutselclub-buikslotermeer-1  knutselclub-buikslotermeer-2 

Potentilla-snoeisel voor de pinguïns - Tuinpark Klein Dantzig

Tuinpark Klein Dantzig heeft veel potentilla-heggen als afgrenzing van de tuinen langs de paden. De tuinders snoeien de potentillas elk jaar en elk jaar liggen er in het voorjaar grote stapels met samengebonden potentilla-snoeisel. Dit snoeisel wordt opgehaald door mensen van Artis en het gaat naar de pinguïns van Artis! Deze gebruiken het voor hun nesten. Zo doet Klein Dantzig iets moois voor Artis.

pinguins-klein-dantzig 

Wilgen knotten met kinderen - Tuinpark Klein Dantzig

Tuinpark Klein Dantzig heeft schooltuin De Vink als buren. Een van de uitwisselingen met deze schooltuin is het knotten van de oude wilgen langs de middensloot. 
Het is een extra activiteit voor groep 7 en 8, naast de schoolwerktuintjes die in klas 6/7 worden onderhouden. Het sluit aan bij de tuintjes die de kinderen het jaar hiervoor deden. En het is een Winteractiviteit, dus in de maanden januari-februari.
Het snoeien is een succes! Het geeft veel energie bij de leerlingen en bij de begeleiders. 

wilgen-klein-dantzig 

Plantjesmarkt - Tuinpark Klein Dantzig

Samen met de lokale afdeling van Groei en Bloei organiseert Klein Dantzig  traditioneel op de tweede zaterdag in mei – de dag voor moederdag – een plantjesmarkt. Groei en Bloei komt met een kraam, en vele tuinders zijn al maanden plantjes aan het kweken, die voor een klein bedrag (meestal onder de euro) verkocht worden.

Het evenement trekt over het algemeen veel buurtbewoners.
Houd de website van Klein Dantzig in de gaten voor actuele informatie. 

plantjesmatrkt-klein-dantzig 

Chill-mogelijkheid - Tuinpark Klein Dantzig

Als onderdeel van een groter plan om het voorterrein van Klein Dantzig toegankelijker te maken voor niet-tuinders is het opknappen van een deel van het voorterrein gestart in 2019. Allereerst zijn er negen grote Canadese populieren gekapt die aan het einde van hun levensduur waren. Daardoor ontstond er veel ruimte om een nieuwe indeling te maken. Er is bijvoorbeeld een zichtlijn gecreëerd vanaf de ingang van Klein Dantzig naar park Frankendael waardoor beide parken visueel verbonden zijn. In een later stadium wordt er een extra stuk verblijfspark ingericht, in een nu nog afgesloten deel van Klein Dantzig, met uiteraard nieuwe bomen, waar buurtgenoten kunnen recreëren.

De ingang van het park ligt in een woonwijk. Die toegang is verbreed, en er zijn bloemen geplant. De entree van het park werd vroeger gedomineerd door grind, met een paar kleine perken met gras en borders. Door een deel van het grind weg te halen en het gras te vervangen door natuurlijke bloemenborders is een heel ander en veel natuurlijker en aantrekkelijker beeld ontstaan. Daarnaast is het terras voor onze winkel verbreed en staan er nu zeven banken voor iedereen die daar gebruik van wil maken.
Veel buurtgenoten zitten graag van de zon te genieten, met elkaar te praten of een boek te lezen.

chillen-klein-dantzig 

De Bretten Verlicht - Tuinpark De Bretten

Op 21 dec 2019 organiseerden we De Bretten Verlicht. Kinderen en ouders uit de buurt maakten lampionnen, er werden verhalen verteld en een lampionnen/verhalentocht door de Bretten (door het tuinpark en de Brettenzone) gehouden. Na afloop was er warme chocomel en een gezamenlijke maaltijd in onze kantine.
Deze lichtjestocht werd georganiseerd door LaBGreen De Bretten (een initiatief van stadsdeel Nieuw West: een samenwerkingsverband tussen bewoners, bedrijven, en organisaties betrokken bij de Brettenzone) en ons tuinpark.
Lees het verslag op www.tuinparkdebretten.nl

Post-corona zullen we deze activiteit vast opnieuw organiseren.

bretten-verlicht1  bretten-verlicht2  bretten-verlicht3 

Groen-leerproject Orion College Noord - Tuinpark Tuinwijck

Een stage op Tuinwijck

In 2020 heeft Tuinwijck voor de tweede maal in samenwerking met het Orion College Noord een stageproject gehuisvest.

Sinds de start van het schooljaar 2018-2019 liepen 3 a 4 leerlingen van het OCN onder begeleiding van de groendocent George Thomas, stage op het complex. Het OCN is een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen met een licht verstandelijke beperking. Elke dinsdag in de maanden september en oktober liepen de leerling stage. De leerlingen en begeleider hebben het als een zeer inspirerende en leerzame stage ervaren. De leerlingen werkten aan hun doelen voor het vak groenvoorziening, zoals schoffelen, snoeien, planten, harken, grasmaaien enz. Ondanks een grote afstand tot de arbeidsmarkt, streeft de school ernaar zoveel mogelijk van haar leerlingen aan vormen van betaalde of gesubsidieerde arbeid te helpen. Het werk in het groen zoals nu op Tuinwijck wordt gedaan, is één van de uitstroommogelijkheden voor leerlingen van onze school.

Het bestuur van Tuinwijck was unaniem van mening dat de stage, die als pilot gold, een succes genoemd kan worden. Het Tuinwijck groen diploma wordt door de leerlingen met vol trots in ontvangst genomen.

Vervolgens is de samenwerking gecontinueerd en is er ook in de periode maart tot juli en augustus t/m oktober 2019 stagegelopen. Helaas gooide vervolgens corona roet in het eten toen er in maart 2020 weer opgestart zou worden, omdat vanaf 16 maart 2020 de school haar deuren moest sluiten.

De begeleiding van de leerlingen gebeurde door een leraar van de school samen met een tuinster op Tuinwijck (met onderwijservaring).

Zowel de school als het tuinpark hopen in 2021 weer samen te werken.

Natuurprojecten

Bijenpark - Tuinpark Wijkergouw

Op Tuinpark Wijkergouw hebben de imkervereniging, buurtbewoners en tuinders samen een apart terrein ingericht als Bijenpark met drachtplanten en honingbijen. Maar er is veel meer aandacht voor Insecten, vogels en vleermuizen. 
In de Vlindertuin elders op het park leven vlinders, libellen en diverse soorten bijen en hommels op bloemenweelde en in schuilhoekjes als zandhopen, rots-steen-tuin en takkenwallen. Het algemeen gras op het park wordt gefaseerd gemaaid. Verspreid over het park wonen vleermuizen in speciale kasten. Er is een Vogelsingel met huisvesting voor allerlei vogels. Spotters houden waarnemingen bij en tellen onder meer beschermde vogels als Blauwe Reiger, Gierzwaluw, IJsvogel, Ransuil en Sperwer.