Volkstuinwandelroute Boven Y

De cirkelvormige volkstuinwandelroute.

De aanleiding tot deze  wandelroute
Begin 2004 is, op initiatief van een aantal volkstuinders, het idee geboren om een wandelroute uit twandelroute Boven Y logoe zetten over zes volkstuinparken in Amsterdam Noord. Het is hun antwoord op de steeds weer dreigende opheffing en verplaatsing van Volkstuinparken. Ze willen iedereen uitnodigen om mee te genieten van de prachtige natuur en de vruchten van noeste arbeid op de verenigingsterreinen. En laten kijken naar hun paradijsjes, die wat betreft stijl en ontwerp, net zo divers zijn als zijzelf. De wandelroute toont wat tuinparken toevoegen aan natuurbeheer en natuurbevordering. De tuinparken zullen alert moeten blijven en zich steeds bewust moeten zijn dat de grond waar ze op zitten kostbaar en gewenst is. Tegelijkertijd laten ze zien dat veel Amsterdammers, tuinders en geinteresseerden hier kunnen genieten van een wandeling in de natuur!

De beleving van de wandelroute
wandelroute Boven Y omslagMet deze cirkelvormige wandelroute worden de volkstuinparken Kweeklust, Tuinwijck, De Molen, Buikslotermeer, Wijkergouw en Rust en Vreugd opengesteld voor wandelaars. Zij kunnen aan de hand van bewegwijzering en wandelkaarten per complex, kennis maken met de volkstuinparken.
Feitelijk bestaat de wandelroute uit 6 kleine wandelingen. Er kan gestart worden op elk willekeurig volkstuinpark. Wie de wandelingen achter elkaar doorloopt komt weer bij het beginpunt uit.


Elk volkstuinpark heeft zijn eigen thema of invalshoek.Tuinwijck verhaalt over vlinders en oerbomen. Rust en Vreugd laat je stil staan bij natuurlijk tuinieren en het veelzijdige dierenleven op een tuinpark. Buikslotermeer is pas halverwege 2004 op deze plek begonnen en toont de pioniersgeest van tuinders en de stadsrandfunctie tussen de bebouwing, de ringweg en Waterland. Zoals al deze parken laten ook Kweeklust en De Molen zien dat een tuinpark na de zoveelste verhuizing toch weer wortelt op een nieuwe locatie. Op Wijkergouw is, zoals op vele tuinen, de veranderende tijdgeest zichtbaar. Speciale natuurvriendelijke, inheemse en recycleprojecten staan daar zij aan zij met traditionelere opvattingen over de inrichting van borders en tuinen. In de  tuinparken zullen speciaal daarvoor ontworpen informatieborden geplaatst. Het boekje ‘Volkstuinroute Boven Y´ vertelt, naast uitgebreide verhalen over de parken zelf, over het unieke landschap en de dorpen van Waterland, waarvan de parken een natuurlijk onderdeel zijn. Met fotomateriaal en anekdotes laat deze uitgave je de wandeling al in de huiskamer beleven.

Interessant voor iedereen
Deze wandeling is voor vele mensen interessant. Voor tuinders zelf, die zo de verschillen en mogelijkheden in andere volkstuinparken kunnen zien en als inspiratiebron mee naar ‘huis´ kunnen nemen. Voor omwonenden die weleens willen weten wat er allemaal bij die volkstuinders te beleven valt. Voor scholieren die tijdens natuurprojecten een bezoek brengen aan de tuinparken. En voor alle mensen die belangstelling hebben voor wandelen, volkstuinparken en de natuur in Waterland.

Partners in realisatie
Naast de inzet van vele vrijwilligers, meestal tuinders van de volkstuinparken, heeft de financiële ondersteuning doorStadsdeel Amsterdam-Noord, Dienst Milieu en Bouwtoezicht Gemeente Amsterdam, Milieufederatie Noord-Holland en de Bond van Volkstuinders deze wandelroute mogelijk gemaakt.

Informatie
www.volkstuinrouteboveny.nl/overzicht.html