De Bongerd - Osira


Wachtlijst voor Fontishuisje
Uit onderzoek is gebleken dat verblijf in een groene omgeving gunstig kan zijn voor de gezondheid en het welbevinden en dat zelfs het uitzicht op een stadspark al een goede invloed kan hebben. Dat schrijven de Gezondheidsraad en de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek in een advies aan een aantal ministeries.
Dit advies ondersteunt dus het streven van de Bond van Volkstuinders, dat erop is gericht ook de volkstuinparken meer de functie van publiektoegankelijke stadsparken te geven.De Bongerd Fontishuis 02 En daarin past een voorziening als bijvoorbeeld de Fontistuin, die op 21 mei vorig jaar door de Amsterdamse welzijnswethouder Hannah Belliot op Tuinpark De Bongerd werd geopend. De tuin draagt de naam van Fontis, een samenwerkingsverband van een aantal verzorgings- en verpleeghuizen in Amsterdam, dat nu de OsiraGroep heet.

Het huisje werd gesubsidieerd door de Gemeente Amsterdam. Over de tuin behoeven de gasten zich niet druk te maken, want daarover waakt Marijke Kübauch en zij blijkt dat heel goed te doen. De begroeiing is zeer afwisselend, in kleur zowel als in planthoogte, het huisje is langs een kronkelend hakselpad goed bereikbaar.

De Bongerd Fontishuis 03Die afwisseling is er ook in de bewoners of, beter gezegd, gasten van het huisje, want het Fontishuisje kent geen vaste bewoners. Het is dan ook bedoeld als een soort dagrecreatie voor bewoners van de aangesloten verzorgingshuizen.

Die "wisseling van de wacht" was aanvankelijk wel een probleem voor het bestuur van Tuinpark De Bongerd, dat immers in het verleden al ervaring had opgedaan met het uitgeven van tuinen aan instellingen en onregelmatige personele bezetting.
Nu het echter allemaal goed loopt mag de Bongerd zich gelukkig prijzen dat het hierin weer het voortouw heeft genomen.
Inmiddels loopt het Fontishuisje als een trein en blijken steeds meer bewoners belangstelling te krijgen. Zo veel zelfs dat er al een wachtlijst is. Gelukkig zijn er nog meer volkstuinparken in Amsterdam, dus wie weet?

Het is 4 augustus 2004 en bloedheet. Onder de twee grote groene parasols op het terrasje van het knalrode huisje zitten zeven gasten. Rinus heeft de zeven ouderen van de dagopvang verzorgingshuis De De Bongerd Fontishuis 06Bogt/Westerbeer in de Polanenstraat naar Amsterdam-Noord gereden voor een middagje tuinieren op de Bongerd.
Nou ja, tuinieren? Alles mag, niets moet, dus blijft het vanmiddag bij terraszitten, een kopje thee, een koekje en nog een kopje thee met weer een koekje. En dat is volgens één der bewoonsters heel gezond want "van thee kan je beter piesen dan van een korssie brood."
Zij vindt het allemaal prachtig en het is zo´n heerlijke omgeving. "Bij de Westerbeer zitten we maar in de tuin. Ook wel leuk hoor, maar dit is weer eens iets anders." Toen ze uit het busje stapte verbaasde ze zich over de leuke huisjes die er staan en "ik zeg tegen Rinus, wat ziet het er hier leuk uit."
Maar wie is Rinus? Hij is vrijwilliger/chauffeur en heeft het ritje inmiddels al vele malen gereden. Soms zelfs tweemaal op één dag heen en terug want dan komen er zo´n twaalf mensen uit het verzorgingshuis een hele dag gezondheid opsnuiven.

"Dat is wel pittig hoor," beaamt Rinus "want je moet de mensen helpen met in- en uitstappen en ze lopen niet allemaal als jonge hindes." Soms moeten er ook hulpmiddelen mee, zoals rollators of zuurstofflessen.
Als de groep een hele dag hier verblijft wordt er ´s middags in het huisje gegeten. De Bongerd Fontishuis 07Dat kan ook gemakkelijk, want eigenlijk is het inwendige van het huisje één grote woonkeuken. Vaak ruikt het in de omgeving van het Fontishuisje naar pannenkoeken, maar soms ook wordt er gebarbecued of worden er macaronischotels of andere maaltijden bereid.

Vandaag heeft Rinus een makkie. Eén ritje, halféén heen en halfvier terug en het is maar tien minuten rijden. Verder kan ook hij van het zonnetje genieten. Of niet? De enthousiaste theedrinkster van zojuist geeft hem een andere taak, want "Rinus moet op me letten, dat ik niet te veel zuip." Desondanks komt er een nieuwe theeronde. Met chocolaatjes. Suikervrij.

De begeleidster van de groep van zeven hoort alleen maar enthousiaste verhalen van de mensen, die hier zijn geweest. Alleen al de rit hiernaartoe blijkt, volgens Rinus, een uitje te zijn.
In de woonkeuken van het Fontishuisje liggen twee dagboeken, één voor verslaglegging door het personeel en een tweede voor de gasten.
In het gastenboek lezen we:
-/- maandag 26 juni. Heel mooi. Heerlijk. Rust en ontspannen. De tuin is heel mooi, veel te genieten van de bloemen en een ontzettend groot assortiment aan bloemen en planten.
Dagverzorging De Wijker, Het Schouw -/-

-/- We hebben een fantastische middag gehad in de prachtige tuin. Bedankt.
´t Schouw -/-

-/- We hebben een fijne middag gehad me veel zonneschijn. De bewoners waren verwend met luxe broodjes en ze hadden lekkere poffertjes gebakken. Ook hadden we een grote zorg, want er was geen stroom. Dit in verband met de zuurstoffles, die mee moest. Maar al snel werden we van stroom voorzien. Onze dank is groot/ We hebben genoten van de mooie planten en bloemen en hopen gauws weer terug te komen.
"De Rietvinck"

-/- Donderdag zijn we een dag naar de Fontistuin geweest. Het is hier heel mooi en heel gezellig.
Hannie en ik van de aanleunwoningen van De Klinker. -/-

En dan staat er nog een verhaal in over een stormachtige dag. Maar daarover misschien later.