Lissabon - Osirahuisje

     Osirahuisje 1
Ook op Lissabon staat een Osira-huisje.
De Osira groep heeft twee volkstuinen op parken van de Bond van Volkstuinders. Naast die op Lissabon is er ook een op De Bongerd.

Osira koepelt een aantal verzorgingshuizen in Amsterdam en de bewoners en cliënten daarvan zijn voor dagrecreatie welkom in de huisjes. "Beide tuinen hebben een groot tuinhuis met keukenblok, stromend water en invalidentoilet. Zowel de tuin als het tuinhuisje zijn volledig rolstoeltoegankelijk. Er is ruimschoots plaats om te tuinieren, klussen of bloemschikken. Mensen met 'groene vingers' kunnen zich er prima vermaken. Maar de tuin is ook heel geschikt voor de broodnodige ontspanning, om in de zon te zitten, voor een picknick of barbecue. Voor bewoners die slecht ter been zijn, is er een rolstoel beschikbaar.

Zij, die op bezoek zijn geweest, kunnen over hun evaringen vertellen in het dageboek, waarin wij o.a. lezen:
- We zitten met zijn allen onder de parasol. Het is zomers warm en we genieten. Van de prachtige tuin en het heerlijk buiten zijn." 
- "De tuin ligt er fantastisch bij, hoop hier veel van te kunnen genieten. Prima werk hoor, tuinvrijwilligers." 
"Wat is het hier gezellig en mooi. De stoelen buiten gezet en heerlijk koffie gedronken. We hebben de tijd tot drie uur dus ook even een wandelingetje gemaakt over het terrein de Lissabon"

Vrijwilligers
De tuin van Osira wordt wekelijks door vrijwilligers bijgehouden. Er zijn twee ploegen. Penny, Mien, Sylvia en Roelie vormen een damesploeg. Jaap en      Osirahuisje 2Jaap richten zich meer op het zwaardere tuinwerk en onderhoud aan het huisje. Ze vertellen dat de drie platanen in het bloemenperkje zo geplant zijn dat ze aan elkaar kunnen groeien tot een natuurlijke parasol. Het is leuk om de tuin te onderhouden en het Volkstuinpark is een mooie omgeving. Je bent echt buiten. In de beginfase, drie jaar geleden, werkten er tien vrijwilligers in drie ploegen. De aanleg van de tuin was veel werk. Maar inmiddels ziet de tuin er prachtig uit.